joi, 16 august 2012

Cum Sa Urmaresti Statistica Vizitelor Pe Site-ul Tau !


Cand vine vorba despre Statistici pe Internet, cele mai importante statistici la sfarsitul zilei sunt cate vanzari sau cate cautari ai avut pe site-ul sau blogul tau. Oricum, profitul tau si performanta site-ului tau , va depinde in mare parte de cat de bine vei intelege statistica traficului pe site-ul sau blogul tau.
Aici voi pune doar cateva din lucrurile pentru care sa te uiti.

In primul rand, uita de termenul "hits". Oricand cineva cere un fisier de pe site-ul tau,este un "hit" adica o vizita. Daca te uiti pe o pagina web, atunci ceri mai multe fisiere odata, deci automat si "hits", fisierul cu pagina respectiva si fisierul cu imaginile pe pagina respectiva. Vizitand o pagina pe un site inregistrezi mai multe "hits".
De inteles ca "hits" este un termen foarte vag si nu te face sa intelegi ce se intampla de fapt pe site-ul tau.

Un indicator mai bun de statistica despre traficul pe site-ul tau , o reprezinta vizitele unice, pe care le primesti zilnic. Statistica pe internet nu e niciodata precisa, dar vizitele unice, iti pot da o idee despre cati oameni viziteaza site-ul tau in orice zi. Compara aceasta cu suma vanzarilor sau cerintelor si vei obtine rata de conversie.

O alta statistica pe internet dupa care sa te uiti sunt referalii. Referalii sunt site-urile unde au fost vizitatorii inainte de a ajunge pe site-ul sau blogul tau(aici este de mentionat ca trebuie sa ai backlink-uri, parteneri,site-ul inregistrat in directoare web, dar in viitorul articol vom vorbi despre el). Motoarele de cautare sunt niste referali foarte importanti, si site-uri care au linkuri catre tine(parteneri,directoare web) sunt alti referali. Compara traficul de la referali cu traficul total si vei vedea cati au venit pe site-ul tau de pe alte site-uri vazand linkul tau acolo si cat au cautat dupa numele site-ului sau blogului tau.

Stiind de unde au venit vizitele tale este destul de important, dar si mai bine este daca poti obtine detalii mai bune despre acest tip de trafic. De aceea trebuie sa te uiti si dupa Termeni de Cautare pe care oamenii i-au folosit venind de pe motoarele de cautare pe site-ul sau  blogul tau. Majoritatea programelor tracker sau log, iti vor da aceste informatii . Urmareste acesi termeni si observa daca obtii trafic targetat. Adica trafic special pentru site-ul tau. Daca cuvintele cheie(keywords) pe care le-ai ales, nu sunt printre primele rezultate atunci trebuie sa iti modifici continutul site-ului pentru a se potrivi cu cuvintele cheie pe care le-au folosit vizitatorii.

Activitatea vizitatorilor pe paginile tale e de asemenea importanta. Ce pagini au vizitat,si de pe ce pagina au iesit de pe site.Care pagini sunt mai vizitate si care nu sunt. Si nu in ultimul rand, care e modelul vizitelor pe site-ul tau. Un program bun de tracking sau log, iti va spune secventa de clickuire  pe care vizitatorii o au pe site-ul tau. Secventa de clickuire pe un site reprezinta ce pagini si in ce ordine au vizitat pe site-ul tau.

Poti obtine aceste detalii in cateva moduri usoare.

Providerul de host(unde ai ridicat site-ul) are un program de analiza a traficului, incorporat,cum  e Awstats si Webalizer. Amandoua programe sunt excelente si daca sunt instalate pe serverul tau este recomandat sa profiti de ele.Doar logheaza-te online si urmareste statisticile.

Poti analiza fisierele log de accesare, direct din calculatorul propriu, folosind programe instalate in el. Eu recomand OpenWebScope disponibil pe www.openwebscope.com   Descarca varianta trial, analizeaza-tai traficul pe site si vei obtine un raport cu statistica vizitelor pe site-ul tau. Un program similar cu OpenWebScope este oferit de www.sawmill.co.uk

Copiaza scripturi java de tracking pe paginile site-ului sau blogului tau.  sunt cateva companii online care ofera coduri java de tracking. Dupa ce codul java e copiat, nu iti ramane de facut decat sa te loghezi si sa iti urmaresti statistica de pe site. Unele coduri de tracking java sunt gratuite, de exemplu www.extreme-dm.com/tracking . Sunt de asemenea si unele metode platite de a obtine aceste statistici.

Google a cumparat nu de mult Sistemele de Tracking Urchin , si ofera un servicu de raportare pentru statistici gratuit, prin intermediul programului sau propriu, Google Analitics.
Aduna statisticile site-ului tau , gratuit sau platit, cum ti se pare mai bine,pentru a-ti imbunatatii performanta site-ului tau, si automat profitul. Cand vei invata care sunt vizitatorii tai, cum iti gasesc site-ul , ce pagini urmaresc,poti apoi sa faci modificari si actualizari care sa iti sporeasca vanzarile, vizitele, profitul, succesul online.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu